Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова  за траен мир между

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова  за траен мир между
Коментари Харесай

Блинкън призова за траен мир между Армения и Азербайджан

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова  за дълготраен мир сред Армения и Азербайджан. Той съобщи, че е поощрен от неналичието на сражения от последните няколко дни след ескалацията сред двете страни, която заплаши да провали нежния кротичък развой сред тях, съобщи Франс прес.

" Ние сме насърчени от обстоятелството, че боевете престанаха и че не е имало военни дейности в последните дни ", съобщи Блинкън, който одобри  по негово искане и за първи път сътрудниците си от Армения Арарат Мирзоян и от Азербайджан Джейхун Байрамов.

Блинкън съобщи, че е приказвал с водачите на двете страни и разясни, че те са подготвени да се помирят.

" Съществува веднъж към дълготраен мир, който ще позволи разликите ", съобщи Блинкън и пледира за дейна дипломация, която е най-хубавото решение за всички.

Срещата сред тримата дипломати се състоя в огромен хотел в Ню Йорк в коридорите на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

При идването си за срещата азербайджанският посланик съобщи, че е отворен за полемики и сподели, че всички би трябвало да работят за дълготраен мир, като в същото време разкритикува " някои арменски провокации ".

Неотдавнашните конфликти са най-интензивните от войната сред двете страни за контрола на Нагорни Карабах през 2020 година В нея тогава починаха 6500 души и най-после Ереван бе заставен да отстъпи територии на Баку. Преди това двете държани отново се бяха противопоставили през 90-те години още веднъж за Нагорни Карабах, като в този спор починаха над 30 000 души.

Според Съвета за сигурност на Армения над 200 арменски военни са били убити предходната седмица в новата ескалация на спора, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР